Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Február 16. 19:00, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A Fő hiánya átjárta az Asztaltársaságot

A Fő hiánya átjárta az Asztaltársaságot

A hónap elején elhunyt Asztalfőjére, Dr. Magda Tamásra emlékezett február 15-i összejövetelén a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság, a város politikamentes polgári közössége.

„Ismét eltelt egy hónap, s most végre együtt vagyunk...” Ezzel a legendássá vált kezdőmondattal idézte meg Bodó János Attila, a Dombó-Coop Zrt. ifjú elnök-vezérigazgatója a közösség immár néhai Főjét, Dr. Magda Tamást (1936-2012). Emlékeztetett: bár a januári összejövetelt az igen zordra fordult időjárás miatt el kellett halasztani, de a politikamentes polgári társaság alapítója még gyengélkedése ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy a mostani kurta farsangot ki ne hagyják az asztaltársak. Ez a kívánság ugyan teljesült, de senki sem számított arra, hogy immár végleg nélkülözni kell egy újabb emblematikus alapítót!

Hogy ki is volt Ő? Először Dr. Kerekes László főorvos elevenítette fel a személyiségével is gyógyító, figyelmes Embert, aki hitt, tett és szeretett; minden bizonnyal teljes életet élt a befogadó városban kiteljesítve munkásságát. S amelyet csaknem az utolsó hetekig folytatott a Dél-Dunántúl több pontján, nagy-nagy elhivatottsággal. Bizony nehéz volna felsorolni, hogy mennyi minden érdekelte izgalmas 75 életéve alatt s mennyi örömteli dolog művelésében volt otthonos. Könnyűbúvár, fotós, kertápoló, az egészséges életmód és kedv megszállott apostola, tudományos körök ismereteinek népszerűsítője, ragaszkodó és önzetlen barát, másokat csendben segítő a bajokban, esendő krízisekben. Barátait még ő nyugtatgatta betegágyáról is, csendesen fogadva, hogy a gyógyítás évtizedei során őt ért láthatatlan kórok belülről őt sem kímélték.

Felesége és társa, Ildikó mellett és vele együtt szerette a természetet, a vizeket s a jó emberi társaságot, legyen az az Adria- vagy a Kapos-partján vagy a közeli Szőlőhegyben, vagy a Hunyadi tér e csendes zugában. Így és ekként, barátra, példaképre, atyai jó barátra, e nyüzsgő és vívódó városka méltán díszpolgárára emlékezett február 15-én este a Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság csaknem félszáz tagja. S mivel Dr. Magda Tamás még sokáig itt lesz mindennapjainkban, egy teríték, egy gondolat neki is jut a körben; a közelgő folytatást jelző csengő, egy gyertya és a baráti kertész szegfűje mellett.

Kutas Péter elcsukló hangján most is igazul szólt Babits Mihálytól a Jónás imája. Isten Veled, kedves Magda Tamás!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!