Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Január 25. 16:47, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Dombóvár Város Polgármester

A hagyomány és a megújulás jegyében

A hagyomány és a megújulás jegyében

Átadták a Művelődési Ház és a Városi Könyvtár megújult épületét. A Dombóvári Művelődési Ház NKft. az ünnepélyes szalagátvágást január 20-án délelőtt tartotta.

A mintegy 1,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból megvalósuló felújítás végére a napokban tettek pontot, ugyanis az épület használatbavételi engedélye január 18-án emelkedett jogerőre. Így másnap a városi könyvtár, azután pedig a művelődési ház is megtarthatta nyitónapját. A nonprofit kft. részéről Farkas János igazgató nyitotta meg az intézményt ünnepélyes szalagátvágással.

Az ügyvezető elmondta, szeretettel várják vissza azokat a kultúrcsoportokat, civil szervezeteket, akik korábban is a művelődési otthon épületében tartották összejöveteleiket. Így a legfiatalabb korosztálytól kezdve az időseken és a fogyatékkal élőkön át mindenkit szívesen fogadnak a korszerű, megújult épületben. Az átvágott nemzeti színű szalagból emlékül a legkisebbek képviseletében két kisgyermek, az idősek képviseletében pedig a hímzőkört vezető Tiger Károlyné is kapott egy darabot. Az érdeklődők előtt egész nap nyitva állt az épület, amelynek előterében a város civil szervezetei közül többen bemutatkoztak standjaiknál.

Ízelítőt adtak termékeikből a „kertbarátok”, okleveleiket, a róluk írt újságcikkeket, saját írásaikat tették közszemlére az olvasókör tagjai, megtekinthettünk csodálatos Kapos-menti hímzéseket, helyi fotográfusok alkotásait, és még sorolhatnánk. A színes előtér-tárlat már a helyi civilség sokszínűségéről tanúskodott, akik most örömmel költöztek vissza régi helyükre. A kíváncsi tömeg a pincétől a tetőtérig betekinthetett minden helyiségbe, így a pinceszínházba, a 400 fős színházterembe, vagy a dalkávézóba is. A művelődési ház nyitott egy emlékkönyvet, amelyet kézjegyükkel elláthattak a látogatók. A délután folyamán kulturális programokra voltak hivatalosak a dombóváriak.

A Galéria 5.0 színjátszócsoport „Micsoda útjaim voltak nekem” címmel háztörténeti előadást tartott a pinceszínházban, amely során a fiatalok egy-egy jelenetben felidézték a művelődési ház megszületésének és „élettörténetének” főbb állomásait.

Ezt követően a színházteremben került sor az ünnepélyes gálaműsorra, amelyen dombóvári kultúrcsoportok adtak ízelítőt tudásukból. A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Sarkadi Ferenc az APOK Művészetoktatási Intézményegységének zenetanára zongoradarabjában egyszerre idézte fel Vörösmarty-t, Liszt Ferencet és Kölcsey-t. Kerényi Zsolt alpolgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, a művelődési ház felújítása nagy anyagi ráfordítást jelentett a városnak, de az igazán fontos dolgokat nem pénzben számoljuk.

A színpadot először a Swinges fiúk foglalták el, akik másfél éve zenélnek együtt. A héttagú fúvós kamaracsoport közel 40 fellépésen van már túl, és repertoárjukban igyekeznek minden korosztálynak a kedvére tenni. Őket váltotta az Amulett Hastánccsoport felnőtt- és gyermekcsoportja, akik egy új koreográfiával örvendeztették meg a közönséget.

Kicsit más vizekre evezve, ám a táncnál maradva, a Kapos Táncegyüttes lépett színpadra, ahol szintén két korosztály, a gyermek és a felnőtt csoport mutatta be tánctudását. Az 55 éves múltra visszatekintő egyesületet Őss Csaba és zenekara kísérte élő népzenével.

A kultúra asztalára Farkas Attila, a Galéria 5.0 színjátszócsoport tagja is letett egy verset, méghozzá Parti Nagy Lajostól. Az est folyamán a közönség a Kapos Kórus és a Kapos Gyermekkar fülbemászó dallamait is meghallgathatta. A művelődési ház nagyterme most újra a régi arcát mutatta: a széksorok közt ugyanis egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Tóth István Zsoltnak az eseményről készített fotóit itt találja:

http://www.infodombovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/kultura_oktatas/nyitonap_a_megujult_muvhazban_2011_01_20/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.