Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Május 13. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Átrajzolhatja a világpolitikát az északi sarkkör felmelegedése

Átrajzolhatja a világpolitikát az északi sarkkör felmelegedése

Az északi sarkkör felmelegedése új kereskedelmi útvonalakat és bányászati lehetőségeket nyit meg, átrajzolva ezzel a világpolitikát - hangsúlyozták elemzők az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.

Frank Tibor Amerika-szakértő úgy véli, hogy a térség erőforrásaiért folytatott versenyben az Egyesült Államok lemaradt. Bevált eszköze, a szankciós politika nem fog eredményt hozni, ugyanis nem tudja megállítani Oroszország terjeszkedését a sarkkör felé - tette hozzá. Az amerikai politika tévedésének nevezte azt is, hogy nem működnek együtt más nagyhatalmakkal, illetve, hogy Kínát ezen a téren is háttérbe akarják szorítani. Véleménye szerint a sarkkörért vívott verseny fegyverkezésre ösztönözheti az érintett országokat, és enyhébb formában a hidegháború kiújulását sem tartja elképzelhetetlennek.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy az északi sarkkör iránt Kína is egyre jobban érdeklődik. A távol-keleti országnak ráadásul - mint mondta - pénze is van a szükséges fejlesztésekhez, a Jeges-tengeren pedig az eddigieknél jóval rövidebb kereskedelmi útvonalakat tervezhet. Oroszországnak a jégtakaró alól kikerülő ásványkincsek ellenőrzése mellett az északi hajóforgalom ellenőrzése jelenthet új lehetőséget, Moszkva ezért is terjeszkedik a kontinentális talapzaton - tette hozzá.

A szakértő a legértékesebb lehetőségnek a Föld teljes készletének harmadára becsülhető gáz- és olajkészletet nevezte, de hozzátette, hogy a NATO elkésett a sarkköri stratégia kidolgozásával, miközben Oroszország katonai fejlesztésekkel is terjeszkedik északon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során