Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Október 28. 14:45, vasárnap | Helyi
Forrás: Nagy Sándor

„Az év madara az egerészölyv” programsorozat

„Az év madara az egerészölyv” programsorozat

Az év madara 2012. évi programjain közel 700 fő vett részt városunkban

„Az év madara az egerészölyv” programsorozat keretében februárban fészekkosarakat készítettünk, majd márciusban kihelyeztük a Kapos folyó völgyébe. A fészkelő madár költőterületét áprilisban és májusban is meglátogattuk a madarász sulisokkal és az érdeklődőkkel a gólyavár közelében.

Júniusban - a tábori program részeként - csoportonként ismerkedtek az egerészölyv élőhelyével, költésével, táplálkozásával. A munka zárásaként rajzokkal illusztrált tablót kellett készíteni a gyermekcsoportoknak.

Október 9-én rendkívül látványos sólyombemutató volt a Belvárosi Általános Iskola udvarán. A program keretében hívtuk meg városunkba a hivatásos solymászt, Krekács Zoltánt. Helyi csoportunk bázisiskolájának 400 diákja és dolgozója tekintette meg az egyórás bemutatót, ahol láttunk sólymot, uhut és héját is, természetesen nem hazai fajokat.

Vendégünk beszélt a solymászat évszázados történetéről, a magyar nép több mint 1000 éves története során betöltött szerepéről, a madarak tartárásról és betanításáról, a solymászatról mint hobbiról és élethivatásról.

A program zárásaként október 17-én Haraszthy László, az MME elnökségének tagja tartott két előadást a Művelődési Otthonban. Közel 200 fő hallgatta a „Turulmadár” és társai előadást. A dombóvári MME tagokon és érdeklődőkön kívül Kaposvárról, Tamásiból, Sásdról is érkeztek madarászok.

A történeti áttekintés után az MME több évtized eredményes madárvédelmi munkáját elemző és összegző előadást hallhattunk sólymokról, sasokról és zárásként az év madaráról. Betekintést kaptunk a fajvédelem „hőskorszaki” munkájába ugyanúgy, mint az adatokkal igazolt korszerű vizsgálatok, kutatások eredményeibe. Közel 700 diák és felnőtt tudása és ismerete gazdagodott a ragadozók életéről és a védelmük érdekében végzett munkáról.
A rendezvénysorozat támogatója Dombóvár Város Önkormányzata, szervezője a Dombóvári Madártani Csoport és a „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány.

Nagy Sándor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.