Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 16. 14:31, kedd | Helyi

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő Dombóváron

Szén-monoxid-érzékelő hívta fel egy család figyelmét a kéményből a lakótérbe visszaáramló halálos gázra.

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő péntek este Dombóváron, egy Fehérvári József utcai családi házban. A jelzés idején egy vegyestüzelésű kazán üzemelt az otthonban. A nem megfelelő huzat következtében a szilárd tüzelésű kazán távozó égésterméke a kéményből szivárgott vissza a lakótérbe. A műszaki mentés helyszínére a dombóvári hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kémény nem megfelelő állapota miatt megtiltották a fatüzelésű fűtőberendezés használatát a kéményseprők műszaki vizsgálatának időpontjáig. A házban alternatív fűtési lehetőség nem volt biztosított, ezért az ingatlan három felnőtt lakója ideiglenesen a rokonokhoz költözött.

Kátrány és korom izzott péntek délelőtt Csibrákon, egy Fő utcai lakóház kéményében. A tűzesethez a dombóvári hivatásos és kurdi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a padlástérben megbontották a födémet, majd átvizsgálták az égéstermék-elvezetőt és annak környezetét. Felhívták a lakók figyelmét, hogy a kémény további használatát a kéményseprők kiérkezéséig mellőzzék. A fűtés alternatív módon megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Meggyulladt a korom egy lakóház kéményében péntek délután Bátaszéken, a Kertalja utcában. A kéménytűzhöz a bátaszéki önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a kéményt részlegesen kitisztították, továbbá felhívták a lakók figyelmét, hogy az a továbbiakban nem használható. Az ingatlan két felnőtt lakója lakosságvédelmi intézkedés keretében, a településen belül rokonokhoz költözött.

Cserépkályha mellett fogason lógó ruhák és egy ágy égett szombat délután Szalatnakon, egy Frankel Leó utcai családi ház egyik szobájában. A tűzeset helyszínére komlói és bonyhádi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat. A tűz keletkezésekor senki nem tartózkodott otthon.

Megelőzés:
Tavaly 24, idén pedig már 7 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben.

A 2023-as évben összesen 21 településen csaptak fel a lángok, vagy izzott be a tökéletlen égéstermék a kéményekben. Az októberi fűtésszezon kezdetétől számítva már 15 esetben avatkoztak be Tolna vármegye tűzoltói kéménytüzeknél.

Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz. Az ellenőrzéshez időpontot kell velük egyeztetni. Az időpontfoglalás, ellenőrzés és, ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon a „Ki az ön kéményseprője” felületen irányítószám alapján meg tudjuk nézni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetnünk az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha a katasztrófavédelem ellátási területén élünk, időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés – időpontfoglalás felületen. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Szén-monoxid:
Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.