Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 14. 08:27, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Bemutatták a Most vagy soha! című filmet Budapesten

Bemutatták a Most vagy soha! című filmet Budapesten

Az alkotók jelenlétében mutatták be szerda este Budapesten a március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról szóló Most vagy soha! című történelmi kalandfilmet, amely csütörtöktől látható országszerte a mozikban.

A csütörtök esti díszbemutató előtt a vörös szőnyegen vonultak végig a Most vagy soha! szereplői és alkotói. Szerda este 900 meghívott vendég tekintette meg a nagyszabású produkciót, amely száz forgatási nap, egy év előkészítés és másfél év utómunkával jött létre.

A magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a vetítés előtt hangsúlyozta: "a Most vagy soha! rólunk szól, a hőseinkről, a hazaszeretetről és a szabadságvágyról". Káel Csaba szerint nagyon fontos a márciusi ifjakról, Petőfiről filmet készíteni.

A kormánybiztos emlékeztett arra, hogy Mihalek Zsuzsa magyar berendező megkapta idén az Oscar-díjat. Káel Csaba szerint ez is bizonyíték arra, hogy Magyarországon kiváló minőségben készülnek filmek. Ez a magas színvonal rendelkezésére állt a Most vagy soha! stábjának is - mutatott rá.

Öt évvel ezelőtt kezdték el írni Szente Vajkkal a forgatókönyvet, aztán csatlakozott hozzájuk Kiss-Szabó Márk, majd nem sokkal később Lóth Balázs kérték fel, "hogy ezt az álmot együtt váltsuk valóra" - idézte fel Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt majdnem egy évig nem tudták elkezdeni a film előkészítését, ezért csúszott a Petőfi bicentenáriumára tervezett bemutató.

"Öt év és több ezer ember munkája van ebben a filmben. Kiváló stábbal és színészekkel dolgozhattunk együtt egy jó ügyért, ami Petőfi és a márciusi ifjak története" - mondta Rákay Philip.

Szente Vajk kreatív producer, forgatókönyvíró szerint mindenkinek megvan a maga elképzelése március 15-ről. "Mi ezt képzeltük el róla" - hangoztatta.

Ezernégyszáz ember közös munkája eredményeként jött létre a Most vagy soha! - mondta Lóth Balázs rendező a díszbemutatón.

Az új Petőfi-film a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának állít emléket. A nagyszabású alkotás főszereplője Petőfi Sándor a forradalmár, a költő és a szerelmes fiatalember. A film egyetlen nap történetét meséli el, a forradalom előestéjétől március 15. éjszakájáig. A Most vagy soha! azt mutatja be, hogy milyen lehetett ezt a forradalmi napot Petőfi és barátai szemszögéből átélni, egy közös ügyért harcolva.

A filmben Petőfit Berettyán Nándor alakítja, feleségét, Szendrey Júliát Mosolygó Sára. Mellettük kiemelt szerepben látható Koltai-Nagy Balázs (Jókai Mór), Fehér Tibor (Vasvári Pál), Horváth Lajos Ottó (Farkasch, a titkosügynök), Jászberényi Gábor (Meyer, a rablóvezér), Lukács Sándor (Ignaz von Lederer tábornok), Nagy Sándor (Emich Gusztáv) és Szerednyey Béla (Landerer Lajos) is.

Csütörtökön drónshow is várja az érdeklődőket a nemzeti ünnephez és a film országos bemutatójához kapcsolódóan. Több száz drón rajzol majd az égre a történelmi kalandfilmhez és a nemzeti ünnephez kapcsolódó ábrákat 18 óra 48 perctől a Várkert Bazár előtti szakaszon a Duna felett.

A Most vagy soha! című filmet a magyarországi premier hetében Erdélyben is vetítik a mozik Nagyváradon, Temesváron, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. A film olyan településeken is látható lesz, ahol nincs mozi, így Székelyhídon, Nagyszalontán, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Székelykeresztúron.

A 135 perces alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a képi világért Dobos Tamás operatőr felelt. A produceri feladatokat Csincsi Zoltán, Fülöp Péter és Kriskó László látta el. A film látványtervezője Pető Beatrix, jelmeztervezője Velich Rita, vágója Kertai Gábor és Hegedüs Gyula László, zeneszerzője Gulya Róbert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.