Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Július 10. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.

"Természetesen semmiféle második hullámot nem kívánunk, de ha esetleg kitör, fel vagyunk rá készülve. Hat hétre elegendő védőeszközzel rendelkezünk" - jelentette ki Hamácek a kelet-csehországi Pardubicében, amikor átvette a Kínából érkezett legutóbbi védőeszköz-szállítmányt.

A cseh belügyminisztérium központi raktárában jelenleg 65,9 millió arcmaszk, 10,3 millió lélegeztetőgép, 552 ezer védőruha, 595 ezer védőszemüveg, tízmillió pár kesztyű és 11 millió cipőhuzat van - sorolta fel a miniszter.

Elmondta, hogy az általa vezetett tárca eddig 4,6 milliárd koronát költött a védőeszközökre, ebből 300 millió koronát cseh cégeknek fizetett ki.

Jelenleg még több pályázat van érvényben a védőeszközökre, amelyek azonban már a központi állami tartalékalapba kerülnek.

Csehországban március elsején mutatták ki az első koronavírus-fertőzést.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint az országban 4384 beteget tartanak nyilván, akikből 141-et kórházban kezelnek. Közülük tíznek az állapota minősíthető súlyosnak. A halálos áldozatok száma 352. A március közepén bevezetett, a gazdaságot és a közéletet korlátozó intézkedéseket mára szinte teljes mértékben feloldották, kivételt csak a lokális fertőzési gócnak számító, észak-morvaországi Karviná városa képez. A kormányzat ennek ellenére nem tekinti befejezettnek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A téma Tomás Petrícek cseh és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter csütörtöki prágai tárgyalásain is napirendre került. A felek egyetértettek abban, hogy a jövőben szükséges lenne európai szinten is jobban összehangolni a koronavírus-járvány elleni fellépést. Zaharieva leszögezte: Bulgária sikeresen védekezett a járvány ellen, ma biztonságos országnak számít, és tárt karokkal várja a cseh turistákat. A prágai sajtó jelentései szerint azonban a csehek többsége az idén a hazai turizmust helyezi előtérbe a korábban megszokott külföldi, tengerparti nyaralásokkal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése