Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 22. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Elismert és gyarapodó dombóvári gyűjtemény

Elismert és gyarapodó dombóvári gyűjtemény

Több új tárggyal és dokumentummal gyarapodott a közelmúltban rangos elismerésben részesült Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület által gondozott helytörténeti gyűjtemény.

Igen rangos oklevelet (hívóképünkön) nyert el a múzeumot működtető Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület a kulturális örökségvédelem terén 28 éve kifejtett munkájáért a Ford Motor Company elnökétől, illetve alapítványától.

A Helytörténeti Gyűjtemény az elmúlt hetekben újabb értékes tárgyakkal gazdagodott. Közöttük van Bükösdi János nyugalmazott népművelő (második képünkön) adománya, a 90 éve született s már három évtizede elhunyt Kossuth-díjas színművész, Molnár Tibor halotti maszkja. Idekerülésének jó oka van, hisz' a személyi kultusz sematizmusából kivergődött magyar filmművészet egykor kedvelt alakja az 1970-es években zsűrielnökként és értő kollégaként gyakran vett részt a legendás Dombóvári Filmszemléken és más itteni találkozókon.

Tóth Gyula képviselő parlamenti munkája során jutott a 210 évvel ezelőtt létrehozott Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár díszes alapító okiratának facsimiléjéhez, amely a Vincze és Fiai Papírműves Műhelyében kézi merítéssel készült.

Sokan emlékeznek még a népszerű és szeretett pedagógusra és egyben igazgatóra, Kamarás Gáborra (1905-1987), aki 1938-tól csaknem haláláig szolgálta Dombóvár oktatásügyét. A hosszú és változatos életpálya számos dokumentumát a lakásukat most felszámoló, mérnöki pályán működött fia adta át a napokban a Helytörténeti Gyűjteménynek.

Végezetül az is büszkeséggel töltheti el Dombóvár múzeumpártolóit, hogy a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport alkotójaként elhíresült Horvay János (Pécs, 1874 - Budapest, 1944) kisplasztikáit őrzők összefogtak egy országos kollekció helyi megteremtésének céljával. Ennek keretében nemrég Ferenczi Zoltánné (sz. Herzog Emőke) és fivére a nagyapjuk, Dr. Szepesváry Pál (sz. 1890) székesfővárosi tanácsnok által megőrzött, annak idején Horvaytól barátságuk megpecsételéséül ajándékozott két művét adományozták az évek óta Dombóvár város Képviselő-testületének támogatásával és a Dombóvári Városszépítők gondoskodásával működő Gyűjteménynek.

Ha kíváncsi az adományokat bemutató képgalériánkra, kattintson a hírünk címsora alatti "kapcsolódó galéria" hivatkozásra vagy a lenti fotóra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.