Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 07. 13:47, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Energiaügyi államtitkár: A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz

Energiaügyi államtitkár: A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz

A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt a Fejérvíz Zrt. állami tulajdonba adásáról szóló integrációs megállapodást lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy kettősség jellemezte az ágazatot az elmúlt időszakban, mert a nehézkes működés ellenére országos szinten hatalmas előrelépés történt a víziközmű rendszerekben. Hozzátette, hogy a lakosság szinte 100 százaléka be van kötve az ivóvízhálózatba és 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is, miközben a szennyvíz telepek száma megkétszereződött, s ma már több mint 880 telep működik.

Az államtitkár rámutatott, hogy hatalmas, "százmilliárdokban mérhető" fejlesztések valósultak meg a szennyvízhálózatokon, de az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet, ezért a közeljövőben ez lesz a fókuszban.

V. Németh Zsolt a Fejérvíz állami tulajdonba kerüléséről úgy fogalmazott, hogy "egyik köztulajdonból a másik köztulajdonba kerültek az ingatlanok és az infrastruktúra elemek", miután az állam 93 százalékos részesedést szerzett a korábban önkormányzatok tulajdonában lévő társaságban. Jelezte, hogy a Fejérvíz a tizedik, amely többségi állami tulajdonba került, ezzel a Nemzeti Vízművek Zrt. mintegy 3,5 millió embernek biztosít minőségi szolgáltatást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben több mint 400 szervezet biztosított ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatást az országban, 2022-ben már csak 38. Mindezt helyes folyamatnak nevezte a méretgazdaságosság miatt, illetve amiatt, hogy kritikus infrastruktúráról van szó, amelynek biztonságos működtetése kiemelten fontos feladat.

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az integrációkkal stabilabb vízbázisok alakulhatnak ki, takarékos és költséghatékony vízfelhasználás válik lehetővé, továbbá egységes bérezés valósulhat meg. Megemlítette, hogy az integráció után a Fejérvíz 3,8 milliárd forint forrást kap az államtól, ami többek között a munkabérek további rendezését hozhatja.

Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere, mint a Fejérvíz eddigi többségi tulajdonos önkormányzatának képviselője elmondta, hogy pénteken több mint 93 százalékos részvénypakettet adott át az államnak 61 önkormányzat. Úgy vélte, ez volt a felelős döntés a jelen és a jövő szempontjából is, mert ezzel a lépéssel tudták ennek az alapvető közszolgálatásnak hosszú távon garantálni a biztonságát.

Emlékeztetett arra, hogy évek óta komoly kihívások előtt állt a Fejérvíz, amit a tulajdonos önkormányzatok nem tudtak volna önerőből kezelni: az energiaszámlák folyamatos emelkedése, a humánpolitikai kérdések, a béremelések és a fejlesztések ügye több milliárd forintot kívánt volna. Hónapokkal ezelőtt fordultak az államhoz és 1,6 milliárd forintnyi segítséget kaptak azonnal, abból működött a társaság és jelentős béremelés valósult meg.

Címkék: ivóvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.