Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2012. Január 27. 07:49, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Enyhe javulást mutat a magyar gazdaság

Nem esett tovább januárban a magyar gazdaság teljesítménye, a Világgazdaság című lap mutatószáma, a gyorsulási irányadó 0,04 százalékos emelkedést mutatott havi szinten.

Jelentősen nőtt a pénzkínálat, pozitív a hosszú és rövid lejáratú hozamok közti különbség csökkenése, viszont ellentétes irányba hat a reálkamatok emelkedése.

Az index az elmúlt négy hónapban mínuszban volt, ahhoz azonban, hogy valódi fordulatról lehessen beszélni, több havi pozitív adatra lenne szükség.Az exportőr szektor továbbra sem tud lendíteni a gazdaság helyzetén. Javulás mutatkozott ugyanakkor a munkaerőpiacon, kisebb lett a munkakeresés átlagos időtartama.

A növekedési kilátásokat jelenleg nagy bizonytalanság övezi, amelyben nagy szerepe van a külső környezetnek is. A szűk hitelkínálat, a szigorú költségvetés és a kiszámíthatatlan vállalkozási környezet is a növekedés ellen szól.Tavaly novemberben azonban még aránylag jól teljesített a hazai kiskereskedelem. A KSH legfrissebb adata szerint 1,1 százalékkal emelkedett a szektor forgalma, ami másfél éves csúcsnak számít, mivel azóta nagyjából csak stagnálni tudott. Egyedül a benzinkutak jártak rosszul, az áremelkedés miatt 5 százalékkal csökkent a forgalmuk 2010 novemberéhez viszonyítva.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, ksh, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.