Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 28. 14:34, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: új álláspont várható áfaügyben

Fazekas Sándor: új álláspont várható áfaügyben

Új álláspont kialakítása várható az élelmiszerek áfájának ügyében a megváltozott helyzet miatt - mondta a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten újságíróknak a nemzeti agrárkamara alakuló küldöttgyűlésének szünetében.

Fazekas Sándor jelezte: az áfacsökkentéssel kapcsolatos előterjesztés a kormány előtt van, de a kérdést bonyolítja és a kérdéskör alapos átgondolását indokolja, hogy az Európai Unió a fordított adózás (áfa) kérdését elvetette, azaz Magyarország számára nem engedélyezte. A fordított áfa alkalmazását jó néhány más ország esetében sem engedélyezte az unió. Így a miniszter szerint az áfa kérdését egységes rendszerben kell szemlélni.
Emlékeztetett: az agrárkormányzat a fordított áfa uniós elutasítása után erre a kérdéskörre új megoldási módokat kíván találni. Új adózási módszerek kimunkálását kell napirendre tűzni, át kell tekinteni, milyen mozgástér áll rendelkezésre a jogrendszerben és az adópolitikában a fordított áfa helyett. A szakemberek ennek a munkának még csak az elején tartanak, mivel néhány napja ismert az unió döntése - fogalmazott a miniszter.
Hozzátette: amennyiben kialakul az új álláspont, úgy azt a vidékfejlesztési tárca ismerteti a nyilvánossággal.
Múlt év augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormánytól három terméktanács. A javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásának, és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival is.
A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszergazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolták több termékkör - például a 3 százalékos zsírtartalom alatti tej (2 liter alatti mennyiség), a sertéscomb, az étkezési tojás, valamint számos baromfihús-féleség - 5 százalékos áfakörbe sorolását 2013-tól.
A javaslattevők számításai szerint a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték.
Emellett a korábbi tervektől eltérően mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan.
A fideszes javaslatot - házszabálytól eltéréssel - kedden fogadta el az Országgyűlés 257 igen és 4 nem szavazattal. A kormánypárti képviselők azzal indokolták a módosítást, hogy Magyarország nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett arra, hogy a rendszer növeli a csalás veszélyét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során