Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 10. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

A Dombóvári Városszépítők egyik aktív kisközössége Bordi Anna fitoterapeuta vezetésével immár három éve minden hónap első péntekén tartja a már országszerte ismert Dombóvári Herbárium elnevezésű találkozó-sorozatát.

Ez alkalommal egy kedves vendég: Dr. Dános Béla, a Gyógynövénykutató Intézet Kft. tudományos tanácsadója volt a soros előadó. A két év híján 100 esztendős hazai kutató-műhely munkatársát, ökológiai túravezetőt és egyetemi oktatót s a kíséretében megjelent ó-dombóvári lokálpatriótát, a helyi múzeum egyik önzetlen mecénását: Pallos József Péter igazgatót (PannonPharma Zrt.) a házigazda Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője köszöntötte.
Hasonlóképpen szólt az üdvözlés a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete munkatársának, Dr. Papp Nóra adjunktusnak is, aki nem először látogatott át Pécsről, hogy élvezze a klubban egybegyűltek őszinte figyelmét és barátságát.
Ezt követően Bártfai Attila kertészmérnök tette meg az augusztusi találkozóhoz kapcsolódó szakmai megjegyzéseit.

Utána vette át a szót Dános professzor úr. „Szemelvények vadon termő gyógynövényeink biodiverzitás vizsgálataiból ” - ez volt a csaknem egy órányi, vetített képes előadás átfogó témaköre, amelyből a 23 fős hallgatóság – még a szakmai kifejezések garmadának közepette is – otthonosan, a beavatottság érzésével szerzett ismereteket, minden különösebb feszengés nélkül. A pergő és elegánsan szerkesztett prezentációban külön helyet kapott egy, a kör tagjait többször is foglalkoztató téma, így az igazi édesgyökér magyarországi múltja és jelene gondolatkört külön is körüljárhattuk Tanár Úr jóvoltából.

A rendhagyó farmabotanikai óra végén a jelenlévők bátran kérdeztek, kihasználva a tudós vendég jelenlétét, élve tapasztalatainak tárházával. Papp Nóra PhD közben bejelentette, szívesen fogadnak résztvevőket Dombóvárról is a szeptember 28-án, Pécsett megrendezésre kerülő XIV. Magyar Növényanatómiai Szimpóziumon.

A hónap központi növényeként megjelölt komló beharangozásaként Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter olvasott fel élvezetes szemelvényeket egy, a sör kultusszal kapcsolatos irodalmi gyűjteményből. A gyorsnövésű és régtől kedvelt növényről Bordi Anna tartott áttekintő előadást,- a termesztéstől a konyhai, élvezeti és gyógyászati hatásokig egyaránt, amit frissen gyűjtött komló-tobozokkal, valamint néhány pohár, friss ászokos sörrel illusztrált Schnetz János jóvoltából.

Az október 5-i kihelyezett foglalkozásra Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász meghívására a Gábriel Bonbon Manufaktúra helyi látvány-műhelyében vendégeskedve kerül majd sor, - előzetes jelentkezés alapján.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 15:59, vasárnap | Helyi

Középiskolások Buzánszky Jenő Emléktornája Dombóváron

A Buzánszky Jenő Sportkomplexum 2022-ben átadott műfüves pályáján ismét megrendezésre került a legendás dombóvári futballista tiszteletére a középiskolások tornája.

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.