Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 23. 14:30, csütörtök | Helyi sport
Forrás: hírszerkesztőnk

Hogyan tovább? - kérdeztük a dombóvári világbajnoktól

Hogyan tovább? - kérdeztük a dombóvári világbajnoktól

Vincze Zoltán az első dombóvári sportoló, aki helyi színekben versenyezve szerzett világbajnoki címet. Zolit az általa vezetett harcművészeti egyesület továbblépési lehetőségeiről faggatta helyi híreink szerkesztője.

Dzsúdzsucuban, dzsúdóban, az Európában még feltörekvőnek számító MMA-ben és grapplingben is igazán szép sikereket ért el a Vincze Ju-Jutsu SE. Mire lenne szükség ahhoz, hogy továbbléphessetek?

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a még 2007-ben az önkormányzat által a JAM-csarnoknál a rendelkezésünkre bocsátott, lepusztult raktárhelyiségből saját munkánkkal és saját pénzünkből egymillió forintot ráköltve kialakított edzőteremben nincs egy kulturált öltöző és nem adottak a tisztálkodási feltételek. Ugyan magát a termet nemrég regionális övvizsgahellyé minősítette a Délmagyarországi Regionális Judo Szövetség, a mai napig nem tartozik hozzá vizesblokk. Mosdót és WC-t legfeljebb a szomszédos bokszteremben használhatunk. De nem szívesen tesszük, mivel kellemetlen lenne, ha akkor hibásodna meg valami, amikor mi használjuk, vagy ha mondjuk véletlenül égve felejtjük a villanyt.

Nem is tudtatok így komolyabb eseményeket szervezni az edzőteremben?

Több övvizsgának azért így is helyet adtunk. Jó kapcsolatunk van egyébként a Pécsen élő Suzuki Kimiyoshi mesterrel, aki akár ingyenes előadásokat vagy kurzust tartana. Máshol ezért rengeteg pénzt kellene fizetni. A kapcsolatainkon keresztül akár Japánból vagy más hagyományos harcművészeti országokból érkező küldöttségeket is fogadhatnánk, és a velük való együttműködés akár rendezvényekben is megnyilvánulhatna, de nem tudunk eléggé kulturált körülményeket biztosítani mindehhez.

Azért ugye nagy fegyvertény, hogy biztosítottak a teremfeltételeitek?

Hatalmas dolog az, hogy kizárólagosan és ingyenesen használhatunk egy edzőtermet, hiszen ezt sok más település hasonló egyesülete nem mondhatja el magáról. Az önkormányzatnak köszönhetően így másokkal szemben kedvező helyzetben vagyunk. Viszont ha adottak lennének a kulturált feltételek, nagyobb hasznára lehetnénk a városnak azzal, hogy a hírértékűnek számító sportági programokat nyugodtan összegyűjthetnénk a régióban. Ezeken keresztül pedig komoly idegenforgalmat generálhatnánk a városban.

Az önkormányzat évek óta először fejleszti a saját ingatlanát azzal, hogy végre ideér a víz- és szennyvízcsatlakozás márciusban. Számításaink szerint ugyanakkor kb. 3,5 millió Ft-ra lenne szükségünk idén, amely a vizesblokkal ellátott öltöző teljes kialakítását, éves rezsi és versenyeztetési költségeinket és a szükséges sportszervásárlást is fedezné. Erre pályáztunk az idei városi sportkeretből. Egyszer kellene megkapnunk ezt a nagyobb összeget ahhoz, hogy a következő évek néhányszázezer forintos vagy egymilliós önkormányzati támogatása fenntartson minket.

Egyébként hogyan alakult az önkormányzati sporttámogatás az elmúlt években?

A nekünk korábban jutó anyagi támogatás még az éves fűtési díjunk fedezésére sem volt elég. Pedig a városi sportkoncepció alapján akár kiemelt státuszunk is lehetne, amit meg is pályáztunk még 2008-ban, de azóta sem kaptuk meg. Tudom, eltérünk a többi sportágtól Dombóváron annyiban, hogy ez egy saját egyesület, nekem ez a munkám. A mellékállású edzőkkel ellentétben így viszont jóval komolyabb energiákat tudok mozgósítani a versenyzőim érdekében. A városi sporttámogatási keret mértéke természetesen évről évre nagyjából adott, de az is igaz, hogy néhány szervezet időközben kikerült a támogatottak köréből, így akár kedvezőbb helyzetbe is kerülhetnénk.

Ugyanakkor annyira a foci és a kosárlabda körül forog a világ Dombóváron, hogy más olimpiai sportágakra nem figyelnek. Pedig a tavalyi eredményeink alapján idéntől én és versenyzőim bekerülhetünk a magyar válogatottba, kiutazhatunk világversenyekre. Több sportolómnak olimpiai törekvései is vannak. Ha minden jól alakul, lennének rajtam kívül más saját dombóvári nevelésű versenyzők is, akik világversenyeket nyernek. Az önkormányzati támogatás jelenlegi szintjén viszont egyelőre fogatlan tigrisként kiabálunk, és nem hiszi el senki, hogy tudunk harapni.

Hozzátartozik, hogy van némi rálátásom az úszók helyzetére, mivel a lányomon keresztül érintett vagyok náluk. Ők legalább a nevezési díjakat ki tudják fizetni a versenyzők után. De a szülők így is saját költségen jutnak el a versenyekre, nem is beszélve a szállodaköltségekről, ha nem akarják, hogy a gyakran többnapos versenyeken fáradtan ússzanak a gyerekeik. Az úszás kezd egy fajta elitsporttá válni, amit a tehetségesek jelentős része sajnos nem tud majd megfizetni. A harcművészet egyelőre nem tart itt.

A sportkoncepció pedig elméletileg kedvez azoknak az egyesületeknek, amelyeknél jelentős az utánpótlás-nevelés. Nálunk ez talán a legnagyobb a városban. Mostanra közel nyolcvan tanoncom van, tavasszal pedig várhatóan már a száznál tartunk. Viszont csoda, hogy a mostoha körülmények ellenére bejönnek egyáltalán hozzánk az emberek. Biztos, hogy így vesztünk is tanoncokat.

Ha nem az ideális körülmények, akkor mi vonzza hozzátok a sportolni vágyókat?

Világszínvonalú edzői hátteret tudunk biztosítani. Jómagam 26 éve, hivatásszerűen foglalkozok ezzel a tevékenységgel. A rendőrség hivatásos egységeinek önvédelmi képzése is a munkám volt évekig. A Baranya Megyei Harcművészeti Szövetség elnöke, Kehidai László négy danos mester is kezdettől fogva részt vesz a dombóvári munkában. Ő a szakmai irányítónk, míg én foglalkozok napi szinten a tanoncokkal. Vannak volt dzsúdós válogatott kerettagok is, akik trenírozzák a gyerekeket. Olyan szintű képzést kínálunk, amelyre kevés más városban képesek. Hasonló kaliberű szakemberek máshol Magyarországon, illetve külföldön komoly pénzekért vállalnak ilyen feladatokat. Míg a mi trénereink a munkát jelenleg a tanoncokba történő befektetésnek tekintik, és remélik a jó eredményeket.

Az önkormányzati támogatáson kívül próbáltok máshonnan is pénzt szerezni?

A céges támogatók helyzete nem könnyű. Leginkább a multik lehetnének pozícióban. Az ő figyelmüket viszont csak feltűnő eredményekkel, világversenyeken lehet felkelteni. Már ezen a szinten vagyunk, de még nem biztosítottak az ideális edzési és versenyfeltételek. Nagy eredmény, hogy sikerült találnunk egy komoly céges szponzort, akivel nemrég kezdtünk tárgyalásokat. Ettől persze egyelőre még nem tudjuk nélkülözni az önkormányzati támogatást. Az eredményekre alapozva pedig sportági szövetségi támogatásokat próbálunk megszerezni.

Mekkora szakszövetségi támogatásokra számíthattok?

Az országos dzsúdó versenynaptár szerint szinte minden hétvégén utazhatnánk versenyre. Míg pénz híján évente kettő-háromra tudunk eljutni. Bizonyos összegyűjtött pontszám felett a szövetség alaptámogatást ad. Ez éves szinten kettő-háromszázezer forintos nagyságrendnél kezdődik. A kaposvári judo-egyesület például 800 ezer forintra volt jogosult tavaly. Megtérülne tehát az önkormányzat támogatása, hiszen ennek segítségével kitermelnénk a saját költségeinket. Ideális esetben a város évről-évre fedezné az edzőterem üzemeltetését, mi pedig minden másra hoznánk a pénzt az eredményeinkkel.

Nem gondoltál még arra, hogy a tanoncokon kívül szélesebb kör felé is kinyitod a JAM-nél lévő edzőtermet?

De, természetesen. Már jelenleg is kihasználom egész nap. Jönnek ide asszonyok alakformáló edzésre, és elérhető itt egy egy profi masszőr is. Azt meg talán kevesen tudják, hogy a József Attila, a Gárdonyi és az Apáczai Szakközépiskola tanulói tornateremként is használják fűtési szezonon kívül. Közülük is főként a Gárdonyi és a József Attila tanárai hozzák le ide a gyerekeket két-két összevont testnevelés órára. Évfolyamonként 10-10 órát önvédelmi oktatásra, koordinációs és fejlesztő foglalkozásokra szánnak, mivel fontosnak tartják a mai világ veszélyeire történő felkészítést. Grátisz ez részemről, de talán egyesületi tagdíjfizetők lesznek ezekből a diákokból. Bár az is igaz, hogy nem egy olyan tanoncom van, akinek a szülei nem képesek tandíjat fizetni. Ahogy már említettem, nekem ez befektetés. Remélem, hogy jönnek majd az eredmények, és a szakági szövetségek támogatnak minket!

Annyi szó volt már a gondokról és az igényekről. Csinálj egy kicsit kedvet az olvasóinknak a harcművészetekhez, amelyekben otthon vagytok!

A világ olyat fordult, hogy a gyerekeknek muszáj megvédeniük magukat, és ezt egyre többen ismerik fel. Az orosz szambóból alakult ki az MMA (vegyes harcművészetek) és annak része, a grappling (dulakodás). Az MMA igazán látványos, manapság felkapott sportággá lett. Mi nem egy ketrecben versenyzünk, jól látható a küzdelem. A grappling Európában egyelőre fejlődő sportág. Az elsők között léptünk be a szakszövetségbe. Jobb lehetőséget jelent ez világversenyek megrendezésére.

A grappling igazán a harcról szól. A judóban látványos dobások vannak, de aztán a földharcban nem nagyon történik semmi. A grappling szabályrendszere széles skálán engedi a küzdelmet, közben pedig nincs megállás. Az MMA-t a ketrecharchoz hasonlítják sokan, de a lényege, hogy védőfelszerelés nélkül szinte mindent szabad a földön és a levegőben. Az MMA-harcosok bármilyen más kategóriában indíthatók, mivel magában foglalja más sportágak elemeit is. Így az MMA-sok egy-egy verseny első napján elindulnak minden hagyományos kategóriában, aztán a pihenés után másnap jönnek az MMA-küzdelmek. Így lesz ez most is, amikor részt veszünk majd a belgiumi Európa-bajnokság kétnapos dorogi válogatóversenyén. Mindez persze egyelőre önköltséges alapon működik. Az utazás, a szállás, a komoly munkához már elengedhetetlen étkezési kiegészítők mind-mind együtt járnak a válogatottsággal.

Tavaly novemberben a Tamásiban megrendezett világbajnokságot nyerted meg grapplingben. Hogyan sikerült megrendeznie egy ilyen nívós versenyt egy Dombóvárnál kisebb városnak?

Tamásinál messze jobbak a lehetőségeink, de ott közös érdekek mentén dolgozott a helyi egyesület és az önkormányzat. Észrevették, hogy van egy kitűnő sportlétesítményük. Ideális helyszín bármilyen nemzetközi verseny megrendezéséhez. Üzleti szempontból sem volt rossz a tamási VB. A háromnapos rendezvényen nagyjából négyszáz versenyző küzdött. Plusz a csapatok, ellenőrök, a FILA nemzetközi bírói teljes stábbal voltak jelen. A versenyzőkön felüli szakmai létszám még három-négyszáz fő volt, így kb. nyolcszázan töltöttek heteket a városban. Három földrészről jöttek, ez a minimum feltétele egy világversenynek.

Tömeges érdeklődéssel kísért rendezvény esetén lenne alkalmas helyszín Dombóváron?

Igen, a DVMSE vagy a József Attila ÁMK tornaterme, de elő kell finanszírozni az ilyen versenyeket. Ehhez pedig tőke kell. Az igazán nagyszabású versenyekre kitűnően alkalmas az Ipari csarnoka a város közepén. A lényeg, hogy izolálni lehessen a nézőket és a versenyzőket.

Egyébként látsz esélyt arra, hogy Dombóvár a tamásihoz hasonló harcművészeti esemény házigazdája legyen?

A tamási világbajnoksághoz hasonló versenyt minden évben készül megrendezni a Grappling Szövetség Hungarian Open néven. A legfrissebb hírem az, hogy ennek helyszíne idén novemberben Dombóvár, közelebbről is a DVMSE-sportcentrum lesz. A világversenyt pedig két-három komolyabb judo-rendezvényünk vezeti majd fel.

Megvolt a csattanó a végére. Gratulálok, és sok sikert minden idei tervedhez!

Köszönöm, és ezek után kíváncsian várom az önkormányzati döntést a sportpénzek elosztásáról.

Az interjút Cserveni Gábor készítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.