Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Március 31. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, kormany.hu, magyarnarancs.hu

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Egyes jegyzői feladatok, az okmányirodák és ügyfélszolgálati kirendeltségek kerülnének a járási hivatalokhoz. A székhelyekről és illetékességi területekről majd a kormány dönt.

A járási rendszer kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomagot pénteken nyújtotta be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint a javaslatcsomag csaknem száz, köztük a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és területi integrációjával összefüggő törvény módosítását tartalmazza. A tervezet részletezi mindazon törvényben rögzített hatásköröket, amelyek a járási hivatalokhoz kerülnek.

Eszerint az új kirendeltségekhez tartozna a jegyző - kivételes esetben a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője - hatáskörében lévő feladatok egy része. Ez érintené a gyámügyi igazgatást, egyes, jelenleg a jegyzőnél lévő közlekedésigazgatási feladatokat, a hadigondozást, kereskedelmi-engedélyezési feladatokat, illetve a jelenleg jegyzői hatáskörben ellátott idegenrendészeti feladatokat.

A tervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azon ügyek, amelyeknél a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a birtokvédelem, a helyi adóvégrehajtás, valamint a hagyatéki eljárás. Ugyancsak a jegyzőnél maradnának az azonnali helyi reagálást igénylő ügyek, például katasztrófahelyeztek; továbbá a hajléktalan ellátás és a távhőszolgáltatással összefüggő feladatok.

A KIM hangsúlyozta: a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok kizárólag államigazgatási ügyeket vesznek át, nem önkormányzati feladatokat.

A járási hivatalok szervezetébe kerülnének az okmányirodák is, valamint a szervezet szakigazgatási szerveinek ügyfélszolgálati kirendeltségei, egyebek mellett a földhivatalok és nyugdíjbiztosítók. Mint indokolták, ez biztosítja azt, hogy 2013 végére valóban megvalósuljon minden járás területén az egyablakos ügyintézés. A járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatait, vagyis a járási kormányablakokat a jelenleg működő okmányirodák bázisán hoznák létre.

Jelezték, hogy a kormányablak rendszer kialakítása után várhatóan még egy évig működni fognak a fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodái, hogy az átállás ne okozzon fennakadást az ügyintézésben.

A szaktárca arra is kitért, hogy azon polgármesteri hivatali köztisztviselők, akik államigazgatási ügyekkel foglalkoznak, jogutódlással átkerülnek a járási hivatalokba és annak kormánytisztviselői lesznek.

A járások kialakításáról 2011 őszén döntött a kormány; a mai közigazgatásnál hatékonyabban működő rendszer kialakítását tűzték ki célul. A fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő kirendeltségek legfontosabb feladatai a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz.

A járások székhelyeit és illetékességi területeit kormányrendelet fogja meghatározni, amelyet még az első félévben elfogadhat a kabinet.

A KIM eredeti, januárban társadalmi egyeztetésre bocsátott tervei szerint a jelenlegi dombóvári kistérség önálló államigazgatási egységgé alakul, míg a sásdi teljes egészét a létrehozandó komlói járáshoz csatolják (lásd képünkön).

Korábban a Magyar Narancs azt írta, a sásdi önkormányzat és a térség további 26 polgármestere, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás és helyi civil szervezetek önálló sásdi járás kialakítását kezdeményezték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!