Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2012. Március 09. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Jobban teljesít Kanada gazdasága

Jobban teljesít Kanada gazdasága

A kanadai jegybank a várakozásokkal összhangban 1 százalékon tartotta az alapkamatot, és ezzel 1950 óta a leghosszabb olyan időszakról beszélhetünk, amelyben a kamattartásé a főszerep.

A jegybank elnöke, Mark Carney elmondta, hogy a gazdaságban kevesebb már a kihasználatlan kapacitás, a belső kereslet élénkült, és a világgazdasági növekedést fenyegető külső kockázatok mérséklődtek.

A magasabb energiaárak miatt az inflációs pálya ismét felfelé ívelhet, s a gazdaság teljesítménye – amely szorosan kötődik az Egyesült Államokéhoz, valamint a nyersanyagpiacokhoz – tovább javulhat. A monetáris politika részéről továbbra is támogatott a gazdasági növekedés. Januárban még a központi bank azzal számolt, hogy a 2 százalékos középtávú inflációs cél, továbbá a kapacitások teljes kihasználtsága 2013. harmadik negyedévére válik elérhetővé, most februárban azonban nem jelölt meg időpontot e célok teljesítésére vonatkozóan.

Annyi viszont kiderült, hogy a stáb a maginfláció 2 százalékhoz közeli ingadozásával, mérsékelt gazdasági növekedéssel és stabil inflációs várakozásokkal kalkulál.A BoC megítélése szerint a fejlett gazdaságokban továbbra is tart a felépülés. A gazdasági szereplők egyéni pénzügyi mérlegük rendezésére fókuszálnak, de a globális kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság lényegesen csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. A világgazdaság növekedése összességében elmarad még a potenciális szinttől, különösképpen a magas olajárak nyomán, de pesszimizmusra nincs okunk. A kanadai dollár minden bizonnyal profitál majd az olajár emelkedéséből, amely az inflációnak gátat is szab, ugyanakkor a versenyképességet sajnos rontja – számolnak be róla a Quaestor elemzői.

A kanadai gazdasági dinamikára a legnagyobb kockázatot továbbra is a 9 havi csúcson (7,6 százalékon) lévő, relatíve magas munkanélküliség és az ingatlanpiac vártnál gyorsabb lehűlése jelenti. A fogyasztók hitelfelvételi kedve lankadatlan, amely több mint a felét képezheti az idei gazdasági növekedésnek, másfelől viszont kockázatokat is hordoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.

2024. Július 11. 07:50, csütörtök | Külföld

Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban jelentette ki a címben szereplő mondatot.

2024. Július 09. 08:09, kedd | Külföld

A Kreml nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit

Nem üzent Joseph Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül