Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 31. 08:44, kedd | Helyi
Forrás: G. Nagy Róbert/DURA

Katolikus eszperantisták kongresszusa zajlott Pécsett

Katolikus eszperantisták kongresszusa zajlott Pécsett

A Nemzetközi Katolikus Eszperantista Egyesület július 14-e és 21-e között Pécsett rendezte meg 65. kongresszusát. Témája: „Hiszek egy Istenben!\", mely már az októberben megnyitásra kerülő hit évére hangolt.

Az egyhetes programra kilenc országból közel hetvenen jelentkeztek. A kongresszus központja a Nagy Lajos Ciszterci Gimnázium és Kollégium volt.

A kongresszus ünnepélyes megnyitóján a nemzetközi szervezet vezetői mellett dr. Udvardy György püspök atya is köszöntötte a résztvevőket, majd „A hit természete, a hit ajándéka" címmel ő tartotta a kongresszus bevezető előadását is. Az előadást eszperantó nyelvre szinkron tolmácsolták, mert a kongresszus minden eseménye eszperantó nyelven zajlott, hiszen a résztvevőknek ez volt a közös nyelve.
Ezen a nyelven mutatták be minden nap a Szentszék által 1990-ben jóváhagyott misekönyvből a szentmisét, imádkozzák a zsolozsmát, a rózsafüzért, énekelnek a 2001-ben kiadott Adoru! (Imádd!) ökumenikus énekes imakönyvből.
A három magyar nyelvű, tolmácsolt előadás kivételével minden előadás ezen a nyelven hangzott el. A programban a tematikus előadások mellett a jövőre a kegyszobor 300. évfordulóját ünneplő Máriagyűdre is elzarándokoltak, de volt alkalom mind Pécs, mind az ezer éves Pécsi Egyházmegye kulturális, vallási, történelmi, gasztronómiai, nemzetiségi gazdagságának megismerésére is.
A különböző anyanyelvű emberek közötti kommunikáció elősegítésére az eszperantó nyelvet a mai Lengyelország területén található Byalistok városban Lejzer Zamenhof szemorvos alkotta 1887 júliusában, éppen 125 esztendeje. Mind a katolikus, mind pedig más felekezetű keresztények hamar felismerték a lehetőséget, hogy az eszperantó mint közös nyelv használata által Jézus szándékát is megvalósíthatják: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk, 16,15) illetve „Legyenek mindnyájan egyek" (Jn 17,21).

A katolikus eszperantisták első újságja, a mai napig megjelenő Espero Katolika (Katolikus Remény) 1903-ban jelent meg először. A Nemzetközi Katolikus Eszperantista Egyesület 1910-ben alakult, a Világiak Pápai Tanácsa 1992-ben mint a krisztushívők magántársulását hagyta jóvá. Székhelye Rómában van, így a szervezet közreműködésével készülhet 1977 óta a Vatikáni Rádió eszperantó nyelvű adása is.
Minden esztendőben más országban rendezik a kongresszusukat, mely alkalmanként ökumenikus, általában minden második évben ökumenikus formában történik.
Magyarországon 100 évvel ezelőtt volt az első kongresszusuk Budapesten, majd 1930-ban ismét. Ökumenikus eszperantó kongresszus Velencén (1992), Szombathelyen (1996) és Piliscsabán (2005) volt. Kezdettől fogva megtalálható az egyesületen belül a karitatív tevékenység (árvák örökbe fogadása, iskolák építése, egyéb adományok gyűjtése és célba juttatása stb.) is. A pécsi kongresszusuk a hitről való gondolkodást, elmélyülést, felfrissülést szolgálta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.