Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 14. 10:49, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Közlekedési káosz és elzárt település a hó miatt

Közlekedési káosz és elzárt település a hó miatt

Már elzárt település is van az országban az intenzív havazásnak köszönhetően, több megyében járműveket kell menteni. Késnek a vonatok, és a Liszt Ferenc-repülőtéren is fennakadást okoz az ítéletidő.

Elzárta a hó a Veszprém megyei Hidegkutat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel hétfő reggel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a társaság mindent megtesz a település megnyitása érdekében. A hidegkúti gyerekek nem jutottak el iskolába hétfőn, de az idősekről van, aki gondoskodjon – mondta az MTI érdeklődésére a település független polgármestere. Pénzes Erzsébet elmondta: a Balaton-felvidéki kis településről a gyerekek Tótvázsonyba járnak iskolába, hétfőn azonban a havas útviszonyok miatt az intézmény azt kérte tőlük, el se induljanak.

Halálos baleset Pest megyében

Egy teherautó halálra gázolt egy kerékpárost Ceglédnél – közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője hétfőn az MTI-vel. Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint reggel Cegléden, a 311-es főúton egy teherautó elgázolt egy kerékpárost. Az 56 éves ceglédi nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Elmondta, több jármű is árokba csúszott a megyében a havazás miatt.

Pomázon, a Dobogókői úton egy helyközi buszjárat csúszott az árokba. Személyi sérülés nem történt, az utasokat mentesítő járat szállította tovább. Az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán a 32-es kilométernél alakult ki torlódás – jelenleg 4 kilométeres a kocsisor –, míg az M0-son a péceli és az újpesti kihajtóknál több kamion elakadása miatt nehéz a haladás – sorolta a havazás miatti baleseteket, fennakadásokat a szóvivő. Az M6-os autópálya Dunaújváros felé vezető oldalán a 22-es kilométernél négy személyautó ütközött össze; a balesetnek nincs sérültje, csak anyagi kár keletkezett.

Újraindult a forgalom a 10-esen

Budapest felé lassan már megindult a forgalom a 10-es úton, kifelé azonban gyakorlatilag áll a közlekedés a főváros és Solymár között szalagkorlátnak ütköző kamion miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfő délelőtt az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a 10-es úton a solymári körforgalom előtt egy fát szállító kamion félig az árokba csúszott, a szalagkorlát tartja. A műszaki mentésben a Pest megyei, a fővárosi és önkéntes tűzoltók vesznek részt. A környéken nagy a torlódás.

Pest megyében jelenleg nincs járhatatlan út, vagy elzárt település, de a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk – közölte Beluzsárné Belicza Andrea.

Lezárás a Liszt Ferenc repülőtéren

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők, egy ideig mindkét pálya zárva volt – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A reggeli járatok el tudtak menni, de utána körülbelül fél órára a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni – mondta Hardy Mihály. Közölte, a takarítás idejére két repülőgépnek várakoznia kellett a légtérben, egy járat pedig kitérő reptérre, Temesvárra repült. Az igazgató elmondta, a két párhuzamos futópálya közül az 1-es van nyitva, erről indulhatnak és erre érkezhetnek a repülőgépek. Ez a pálya várhatóan folyamatosan nyitva lesz.

A Flightradar24.com radarképe szerint a légtérben kellett várakoznia a Tarom bukaresti, a Brussels Airlines brüsszeli, az El Al tel-avivi és a Germanwings stuttgarti és kölni járatának is. A repülőjáratok késéssel közlekednek.

Késnek a vonatok is

A havazás, valamint váltóállítási gondok miatt több vonat is százperces vagy még nagyobb késéssel közlekedik hétfő délelőtt – derül ki a MÁV térképes vonatinformációjából. A Budapestről, a Nyugati pályaudvarról 6 órakor Veresegyházon át Vácra közlekedő vonat 147 perces késéssel közlekedik, 7.26 helyett várhatóan 10 óra előtt érkezik Vácra. Ugyanazon a vonalon a reggel 7 órakor indult személyvonat 96 percet késik, az ellenkező irányban közlekedő pedig 79 percet. Száz percet késik a Piliscsaba és a Nyugati pályaudvar között közlekedő személyvonat is. A Keleti pályaudvarról Hatvanba tartó vonat 64 perc késéssel, háromnegyed 10-kor tudta elhagyni a pályaudvart, a Szolnokról Záhonyba tartó személyvonat pedig 92 perc késéssel közlekedik.

Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben – olvasható a közleményben. A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat – írták. Kamionok vesztegelnek Zalában

Zala megyében a 86-os és a 76-os főút is járhatatlan kamionnal, az utakon több teherjármű is vesztegel, de megközelíthetetlen település nincs a megyében – közölte honlapján hétfő délelőtt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 86-os főúton, Zalalövő térségében Rédics felé járhatatlan az út kamionok számára, ezen a szakaszon több teherjármű is vesztegel. A 76-os főút nagykapornaki szakaszán a Zalaegerszeg felé vezető részen két kamion is elakadt, itt Kisbucsa felől Zalaegerszeg irányába nem közlekedhetnek kamionok, a személygépkocsiknak azonban megközelíthető a zalai megyeszékhely.

Pakod és Pókaszepetk között egy kamion az útpadkára csúszott, a rendőrök egy forgalmi sávot lezártak. A 75-ös főút zalaapáti szakaszán korábban keresztbefordult egy teherjármű, ennek műszaki mentése befejeződött, így ismét teljes szélességében járható az út.

A hóban rekedt járművek mentését a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttesen végzi. A rendőrség közölte azt is: Zala megyében nincs hó elől elzárt település vagy járhatatlan út, de arra figyelmeztetnek, hogy csak sürgős esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útnak.

Gosztola megközelíthetetlen busszal

A több helyen elakadt, keresztbefordult kamionok vagy személyautók miatt több autóbuszjárat is késésekkel közlekedik Zala megyében, néhány települést vagy településrészt a havazás miatt reggel nem tudtak megközelíteni – mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn a Zala Volán személyközlekedési igazgatója. Egyetlen település, Gosztola lett megközelíthetetlen autóbusszal, Zalaegerszegen és Nagykanizsán pedig néhány helyi járatú busz nem tudott minden megállót megközelíteni, mert nem voltak megtisztítva a buszfordulók. Zalában délelőttig egy esetben szorult mentésre autóbusz. Cserszegtomajon az egyik járat kereke árokba csúszott, ezért akadt el, de személyi sérülés nem történt – jelezte az igazgató.

Lezárták a horvát és szlovén átkelőket a kamionok elől

Lezárták a horvátországi és a szlovéniai határátkelőket a kamionok elől a szomszédos országok hatóságai – erősítette meg hétfőn az MTI információját a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke. Nothoff Ingrid közölte: a kamionok nem léphetik át sem kifelé, sem befelé a magyar–szlovén illetve a magyar–horvát határátkelőket. A személyforgalom előtt továbbra is nyitott minden határállomás.

Elakadt járművek Fejér megyében is

Kamionok akadtak el, hófúvás, havazás, ónos eső nehezíti a közlekedést, de a vasárnap délután óta tartó intenzív havazás ellenére nincs elzárt település Fejér megyében – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi és rendőrségi szóvivő. Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivő közölte: a tűzoltóknak hétfő reggel öt óra óta több mint tízszer kellett elakadt járműveket menteniük.

Székesfehérváron, a Seregélyesi úton kisteherautó és személygépkocsi csúszott össze. A Vásárhelyi úti vasúti átjáróban egy helyi járatú busz akadt el a síneken, a járművet a volán autómentője húzta ki a vasúti pályáról. A Farkasvermi úti körforgalomban egy tartályos teherautó nem tudta folytatni az útját.

A 81-es úton Csókakő térségében több, a székesfehérvári lehajtójánál egy kamion akadt el. Polgárdiban autóbusz csúszott a megállónak, személyi sérülés nem történt. Csákvár és Oroszlány között is kérték a katasztrófavédelem segítségét, ott egy zöldségszállító kamion állt le a havas úton. Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő elmondta: Fejérben több út nehezen járható, de lezárt út vagy elzárt település nincs a megyében.

Címkék: Időjárás-hó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár