Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 21. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk, magocs.hu

Létrejött a Czicz-Para frigy a mágocsi Narre Tagon

Létrejött a Czicz-Para frigy a mágocsi Narre Tagon

Az idei már a negyedik egymást követő év, hogy a Mágocsi Művelődési Ház szervezésében helybeliek elevenítették fel a sváb örökségként rájuk maradt farsangi felvonulást. Február 18-án Czicz Imre elvette Para Zitát.

A mágocsi és a környékbeli sváboknál a farsang utolsó szombatját bolondok napjának (Narre Tag) hívták még a két világháború között is. Amennyire tehette, ilyenkor mindenki jól elmaszkírozta magát. A férfiak tipikusan nőnek néztek ki, az ellenkező neműek pedig férfiaknak. A felvonulások központi figurái a - magától értetődően furi - jegyespárok voltak.

A felélesztett hagyomány idei verziójában a figyelem középpontjába a jelentős bolondozási aktivitást mutató Para Zita „menyasszony” és a komoly mozgássérültség jeleit magán hordozó Czicz Imre „vőlegény” került. Nem is csoda, hogy a sorozatos gázos konzervdoboz-durrogtatások, liszthintés, máglya-körültáncolás és a - gondoljuk, este azután elégetett - kiszebáb megmutogatása után a művelődési házból a „vőlegényt” kellett kikérnie a „menyasszonynak”.

A népes - minden tisztelet a mágocsiak fineszének - maskarás menet útja innen a házasságkötő-terembe vezetett, ahol a tanúk nagyszabású előjátéka, vívódások, „vőlegényrablás” és -visszarablás, házassági nagyeskük után végre egybekelhettek a fiatalok, és jöhetett a műanyag babapoharas pezsgőzés. De, hogy ne nyugodhassanak, még a díszes társaság élén körbetúrázták a várost, hogy mindenhol osztozhassanak örömükben. Meg még ki tudja, miért, mivel hírszerkesztőnknek az első állomáson könnyes búcsút kellett intenie a bolondos tömegnek.

Beépülő kémeink előrejelzése szerint a nap bulival zárult a művelődési házban. Erről nem, de sok minden másról árulkodik a „kapcsolódó galéria” hivatkozásra vagy a lenti képre kattintva megnyitható képgalériánk, ahol a fotók magukért beszélnek…

Cserveni Gábor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.