Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2018. Január 16. 07:36, kedd | Külföld
Forrás: mti

Magyar kiállítás nyílik Rómában

Magyar kiállítás nyílik Rómában

Aspektusok (Aspetti) címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik pénteken a Római Magyar Akadémia galériájában.

A magyar kultúra napja alkalmából nyíló kiállítás 22 magyar kortárs művész csaknem 80 munkáját tárja a római közönség elé a Falconieri-palotában.

A Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség grafikai válogatása a teljesség igénye nélkül, de alapvetően a műfaj magyarországi nagymestereire koncentrál, mint Almásy Aladár, Ágotha Margit (1938-2015), Eszik Alajos, Gross Arnold (1929-2015), Gyulai Líviusz, Kovács Tamás (1942-1999), Kőnig Frigyes, Orosz István, Rékassy Csaba (1937-1998), Sárkány Győző, Somorjai Kiss Tibor, Sulyok Gabriella. A fiatalabb generációt Takáts Márton festő- és grafikusművész képviseli, nem kevésbé érett művekkel - közölte az MTI-vel a Római Magyar Akadémia.

A szobrászati anyag esetében Czér Péter, Csíkszentmihályi Róbert, Csikai Márta és Gvárdián Ferenc képviselik a kisplasztika műfajának klasszikus mestereit, miközben Rabóczky Judit, Szanyi Borbála, Erős Apolka, Oláh Katalin Kinga és Hegedűs Éva azon fiatal, progresszív szellemiségű alkotók közé tartoznak, akik a kortárs művészetben keresik a kisplasztika és a klasszikus szobrászi fogalmazásmód lehetőségeit - áll a közleményben.

A február 18-ig megtekinthető tárlatot Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.