Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 27. 14:32, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a műsorban elmondta, a csádi szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági - ezen belül mezőgazdasági - és oktatási pillére is van, az egyetem az utóbbi kettőben vesz részt.

Kifejtette, hogy eddig elméleti, valamint gyakorlati képzést tartottak és mintafarmokat is kialakítottak, így fejlesztve az élelmiszertermelést az afrikai országban.

Hozzátette, hogy már több oktatási programon is túl vannak, eddig 60 oklevelet adtak át a helyieknek.

Gyuricza Csaba szerint a mintafarmokon elsősorban állattartási ismeretekkel foglalkoznak, főként a tevetartási és tejfeldolgozási technológiát adnak át. Ez meglepő lehet - fűzte hozzá -, de az egyetem rendelkezik a tevetejpor előállításához szükséges technológiával, aminek komoly piaca lehet helyben.

Szólt arról is, hogy Magyarországon is kialakítanak ilyen mintagazdaságot, ahová - a kormány ösztöndíjprogramja (Stipendium Hungaricum) keretében - várják a csádi fiatalokat; az első jelentkezések erre az egyetemi képzésre már meg is történtek.

Fodor Réka, az Afréka Alapítvány alapítója a műsorban azt mondta, hogy Csádban főként háborús menekültekkel találkoztak, akik közül sokan betegek, sérültek voltak.

"Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy ezeket a (...) fertőzéseket próbáljuk orvosolni" - mondta, hozzátéve, hogy az országban nagyon gyakori a malária és a tífusz.

Hozzátette, mind a malária, mind pedig a tífusz viszonylag olcsón és hatékonyan kezelhető.

Címkék: csád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.