Városlista
2025. június 16, hétfő - Jusztin

Hírek

2019. Március 01. 10:59, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

Máté Zoltán lett az „Az év pálinkatermelője”

Máté Zoltán lett az „Az év pálinkatermelője”

A Természetes Dombóvár Közéleti Egyesület és a Dombóvári Pálinkabarátok Körének évenkénti pálinkaversenyét idén február 23-án a JAM-csarnokban rendezték.

A mintákat a héten adhatták le a Tinódi Házban azok a helyiek és környékbeliek, aki kíváncsiak voltak arra, hogy miként értékeli a zsűri a „nedűiket”. A megszokott bírálók közül hiányzott Király Gábor, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke, aki nemrégiben 70 éves korában váratlanul elhunyt. Megüresedett helyére egyelőre nem választottak senkit, így Gál Péterre, a Döbröközön, Kisvejkén és Mágocson főzdét működtető Schmieder Pálinkaház főzőmesterére, valamint a tapasztalt dombóvári vendéglátósra, Bank Istvánra hárult az a feladat, hogy megkóstolja és minősítse a 14 nevező által hozott üvegek tartalmát.

Ők elmondták, hogy jó pálinkát csak kiváló minőségű és érettségű gyümölcsből lehet készíteni, amit először meg kell mosni, majd a húsát feldarabolni, ledarálni, azt követően pektinbontót, savakat és tápsót hozzáadagolni, a több hétig tartó erjesztés során a megfelelő lényerés érdekében pépesíteni szükséges lehetőleg 17 Celsius-fok körüli hőmérsékleten és amikor a cefre a lekvárhoz hasonló állagú lesz, akkor kiégetni. Otthon is lehet házi főzőberendezésen jó minőségű pálinkát előállítani, ám megfelelő szakismeret és nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy a főzet ne kozmáljon le az alszesz készítésekor, majd a finomítás során a mérgező anyagokat is tartalmazó, csípős ízű és a ragasztóra emlékeztető szagú előpárlatot - vagy közismert nevén a rézelejét - a megfelelő pillanatban elválasszák a középpárlattól, amiből aztán a pálinka lesz. Az utópárlat felismerése is fontos, mert abban ugyan mérgező anyagok már nincsenek, de az alkoholfoka hirtelen csökken, illetve az íze és az illata is rohamosan romlik. Ha ez a frakció is hozzákerül a középpárlathoz, akkor elronthatja az egész pálinkamennyiséget. A legtöbben az említett feladatok elvégzése során hibáznak, így az a legjobb megoldás, ha szakemberre bízzuk a cefre kifőzését.

A verseny eredményeit a Gyár utcában felállított rendezvénysátorban a Téltemető túra résztvevőinek körében Szabó Loránd polgármester ismertette. Az 52 nevezett mintából hét-hét kapott arany- és ezüstminősítést, huszonnyolcat pedig bronzfokozatú oklevéllel jutalmaztak. A bírálók a gyümölcspálinkák közül Kohner János tavalyi cseresznyéjét tartották a legjobbnak, a második helyet Glaub Róbert 2016-os cseresznyéje szerezte meg, míg a harmadik Szakó Béla almája lett. A törkölyök mezőnyében Máté Zoltán pálinkája végzett az élen Visnyei Tiborét és Csiszár Lászlóét megelőzve. „Az év pálinkatermelője” címet az összesített eredmények alapján Máté Zoltán érdemelte ki immár sokadszor.

Címkék: pálinkaverseny

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 13. 13:16, péntek | Helyi

Kábítószer Ellenes Napot tartottak Dombóváron

Június 11-én immár negyedik alkalommal rendezték meg a Kábítószer Ellenes Napot a Dombóvári Művelődési Házban. A Dombóvári Rendőrkapitányság és a KEF közös programján közel 300 érdeklődő vett részt.

2025. Június 13. 08:15, péntek | Helyi

Támogatásokat és intézkedéseket jelentett be a Dombóvári Gazdakör agrárfórumán Hubai Imre

Eredményes agrárium nélkül nincs sikeres vidék, nincs biztonságos élelmiszer-ellátás és nincs élhető nagyváros sem.

2025. Június 12. 14:21, csütörtök | Helyi

Fekete István Múzeum - a hónap műtárgya

Június hónap műtárgyának Keszthelyi Jenő (1944-2022) intarziaművész, vadász, szakíró Láng Rudolf „Sólyom” tanár, vadászíróról készített képét választotta a múzeum.

2025. Június 12. 09:11, csütörtök | Helyi

Már megvásárolható az idei zsenge, zamatos és édes naki cukorborsó

Vegyék, vigyék, egyék – amíg a készlet tart! Átvétel: Naki Önkormányzatnál. Rendelés, érdeklődés: 0674-585-003