Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Április 28. 13:31, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Megrengett a Mars

Megrengett a Mars

A tudósok még vizsgálják, hogy pontosan mi állhat a nemrégiben rögzített marsrengés hátterében, mivel a vörös bolygó tektonikai értelemben halottnak számít

- mondta Sárneczky Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán.
A Cnes, a francia űrkutatási ügynökség kedden közölte, gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án. Ez az első marsrengés, amelyet ez a műszer jelzett.

Sárneczky Krisztián a műsorban elmondta, a bolygónak nincs olvadt fémmagja, mint a Földnek, így a tektonikai lemezek sem mozoghatnak rajta. A Marson nincs kontinensvándorlás, hanem a bolygót egyetlen darab, merev kéreg alkotja, emiatt sokkal ritkábbak és gyengébbek is a rengések - tette hozzá.

A tudósoknak egyelőre csak tippjei vannak, hogy mi okozhatja a rengéseket: például a bolygó hűlése, és az ezzel összefüggő térfogatcsökkenés repedéseket, ropogásokat okozhat a Mars belsejében, amit a szonda is érzékel.

Közölte azt is, hogy a Földön naponta több ezer olyan rengés lehet, mint amit a Marson érzékeltek négy hónap alatt, s ez szintén azt jelzi, hogy a vörös bolygón nagyon alacsony a szeizmikus aktivitás.

Címkék: űr, csillagászat, mars, rengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.