Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Megyeri Vilmos, polgármester

Mindszentgodisai művelődési ház: külső megújulás pályázati támogatással

Mindszentgodisai művelődési ház: külső megújulás pályázati támogatással

Mindszentgodisa önkormányzata - a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesületen keresztül - sikeresen pályázott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének falumegújításra és -fejlesztésre szánt támogatására.


A 19,5 millió forintos projektköltségvetésből az épület minőségi cseréptetőt, külső hőszigetelést és esztétikus színezést kapott, továbbá az alsó szinten energiatakarékosra cserélték a korszerűtlen nyílászárókat.

A 70-es évek elején, a felsőmindszenti településrész központjában épült művelődési ház külső felújítására - a néhány évvel ezelőtti emeleti ablakcserét kivéve - eddig nemigen állt módjában költenie a falunak. Pedig a kezdetek óta a helyén lévő palatetőre már erősen ráfért a felújítás. Nem is beszélve arról, hogy az alsó szint acélkeretes, egyrétegű üveges külső nyílászáróin és a hőszigetelés nélküli falakon keresztül az épület jócskán fűtötte a környezetét. Így aztán a ház fenntartása jelentős terhet rótt az önkormányzatra.

A helyzeten akart változtatni 2009-ben az akkori képviselő-testület azzal, hogy pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásának elnyerésére. Kérelmükre végül 2011 májusában érkezett meg a pozitív válasz: 15,6 millió forintnyi támogatást kapnak a felújítást és más kiegészítő tevékenységeket tartalmazó projektjük megvalósításához.

Ez egyben azt is jelentette, hogy elő kellett teremteniük az általuk saját erőként vállalt 3,9 millió forintot. Azonban erre a célra az önkormányzatnak 2010-ben csak 2,9 millió forint saját forrást kellett elkülönítenie a falu költségvetésében, mivel svájci testvértelepülésük hatezer svájci franknyi ígérvénnyel kívánta támogatni elképzelésüket. Öröm az ürömben, hogy a testvérkapcsolatot hosszú évekig ápoló, a falu 2010 októberében már többedszerre újraválasztott és röviddel azután lemondott polgármestere leköszönését követően úgy döntött, a svájci felajánlást más célra kell költeni. A pénzt így egy nem önkormányzati épület, a godisai településrész katolikus templomának felújítására használhatja fel az egyház. Azaz a mostani képviselőtestület 1,2 millió forintnyi hitel felvételére kényszerült a saját forrás maradéktalan biztosításához. A kölcsön kamatai pedig a projektben nem elszámolhatók, így ennek fedezete is az önkormányzatot terheli.

Viszont jó hír, hogy a szebb faluképet és energia-megtakarítást eredményező projektben 17,1 milliós költségvetéssel szereplő felújítást kitűnő minőségben és gyorsan, a támogatási értesítéstől a július 27-i műszaki átadásig eltelt két hónap leforgása alatt valósította meg a sásdi székhelyű Mind-Ép Kft.

(Fizetett hirdetés)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!