Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 28. 15:28, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics: újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat

Navracsics: újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat

Újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Pannon Egyetemen, az új kutatásfejlesztési központ alapítási ceremóniáján.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: míg száz évvel ezelőtt a biztonság a fegyveres erők feladata volt, ma a biztonság az intelligencia erősségének kérdése. Az informatika, az információ korában a fenyegetés már nemcsak fegyveres erő útján, hanem informatikai úton is elérhet hozzánk.
Navracsics Tibor számára - mint mondta - külön büszkeség, hogy minisztériumához tartozik a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, amely az információbiztonsággal foglalkozik, és kiválóan vizsgázik ezen a téren: nemcsak azért, mert Magyarországot sikerül rendre megvédenie a hacker-támadásoktól, hanem mert a nemzetközi porondon is helytáll a szakembergárdája.
A biztonság dinamikusan változó terület, állandóan lépést kell tartani a fejlődéssel és biztosítani az utánpótlást - mondta a miniszter, és hozzátette: büszke arra, hogy ennek helyszíne a veszprémi egyetem lesz.
Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke arról beszélt, hogy a NATO olyan kapcsolatot szeretne kiépíteni a felsőoktatási intézményekkel, amely a kibervédelemmel foglalkozik az egyre erősödő támadásokkal szemben. A veszprémi kutatóközpont bejelentkezett ebbe a projektbe, így ez a központ az elsők között vehet részt ebben a tevékenységben.
Nemzeti központ lesz a veszprémi, de NATO-akkreditációt kapnak az itteni oktatási formákra - tette hozzá.
Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kifejtette: az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területén is jelentős az új központ, nemzetközi színtéren is hitelesíti az intézményt, a központ szakmai háttere pedig erősíti a Pannon Egyetemet, és felkelti a nemzetközi érdeklődést iránta.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) és a Pannon Egyetem információbiztonsági kutatásfejlesztési központot hozott létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezeti keretein belül, Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar, Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központ (Research and Development Center for Cyber Defence) néven.
A központ feladata, hogy mind szakmailag, mind a szükséges infrastruktúra tekintetében támogassa a felügyelet és az egyetem közös kutatás-fejlesztési, valamint oktatási tevékenységét, továbbá, hogy akkreditációs tanácsadó központként támogathassa az NBF kompetenciájába tartozó folyamatokat - közölte az MTI-vel az egyetem.
A központ az informatikai és információ-biztonsági kutatások és fejlesztések mellett a hazai egyetemi hallgatók és a felnőttszakképzés oktatási rendszerébe, valamint a továbbképzésre jelentkezők számára egyfajta információbiztonsági elitképzést lesz képes nyújtani, ezzel a szakmának és a magyar szakembereknek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi megbecsültségét is emelni fogja - áll a közleményben.
Hozzátették: cél az is, hogy a NATO- és EU-tagállamok szakemberei keressék az új központ képzéseit, valamint együttműködések alakuljanak ki a lehető legtöbb szövetséges ország hasonló központjaival.
A veszprémi központ olyan kutatásokat, fejlesztéseket, oktatási rendszereket fog kidolgozni és végrehajtani, amelynek keretében akár exportálható megoldások is születhetnek, mindezzel a hazai privát szektor versenyképességét is fokozhatja az informatika és információ-biztonság szakterületén, valamint hozzájárulhat az állampolgárok személyes adatainak védelméhez és a magyar kormányzati és közigazgatási informatikai rendszerek biztonságának emeléséhez - közölték.
A központ alapításáról szóló együttműködési megállapodást Navracsics Tibor, Friedler Ferenc, Zala Mihály és Piglerné Lakner Rozália dékán írta alá.

Címkék: Oktatás-egyetemek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során