Városlista
2025. június 15, vasárnap - Jolán

Hírek

2015. November 17. 07:47, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: www.supplements.co.nz

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Ezúttal Dóra Ágnes dietetikus tartott előadást a táplálkozás jelentőségéről.

Miért kell erről beszélni? – gondolhatnánk – azért eszünk, hogy éljünk, – jön a hirtelen válasz –, vagy azért élünk, hogy együnk?
Nem mindegy, hogy mit, mennyit, hogyan, hiszen évente, személyenként mintegy fél tonna élelmiszert fogyasztunk el. A helytelen táplálkozás számos, elsősorban szív és keringési betegség okozója. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk.
Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő (túlzott) mennyiség. A változatos, vegyes táplálkozás a legideálisabb, amely túlnyomórészt növényi táplálékot tartalmaz. Természetesen a húsfélékről sem kell lemondani, de annál is figyeljük a változatosságra. Célszerű előnyben részesíteni a könnyen emészthető fehér húsokat, – a csirkét, halat –, de a rémisztő reklámok ellenére, aki szereti, tegye néha az ünnepi menü részévé a vad- vagy egyéb vörös húsokat is. Természetesen korlátozott mennyiségben szükségesek a zsírok is, hiszen nélkülözhetetlenek a létfontosságú vitaminok hasznosulásában, az ideg- és hormonrendszer működésében.
Fontosak még az ásványi anyagok, nyomelemek, különféle sók, köztük természetesen a konyhasó is, – ami igen kedvelt ételízesítő – melyből sajnos mintegy tízszeresét fogyasztjuk a kívánatosnak. Kis odafigyeléssel néhány hónap alatt fokozatosan át lehet állni, és meg lehet kedvelni a csökkentett konyhasó tartalmú ételeket is.
Segítségünkre lehetnek ebben a fűszernövények. Érdemes megismerkedni több, ritkán használt fűszerrel is, mint a tárkony, borsikafű, izsóp, gyömbér vagy éppen a boróka.
Kívánatosabb az étel, ha szépen, színesen tálaljuk. Tányérunkra varázsolhatjuk a szivárvány színeit különféle zöldség és gyümölcs díszekkel. A gondosan elkészített ételt, napi 4-5 alkalommal, nyugodt, kulturált körülmények között igyekezzünk elfogyasztani.
A Dombóvári Herbárium decemberben újabb érdekes témával várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 13. 13:16, péntek | Helyi

Kábítószer Ellenes Napot tartottak Dombóváron

Június 11-én immár negyedik alkalommal rendezték meg a Kábítószer Ellenes Napot a Dombóvári Művelődési Házban. A Dombóvári Rendőrkapitányság és a KEF közös programján közel 300 érdeklődő vett részt.

2025. Június 13. 08:15, péntek | Helyi

Támogatásokat és intézkedéseket jelentett be a Dombóvári Gazdakör agrárfórumán Hubai Imre

Eredményes agrárium nélkül nincs sikeres vidék, nincs biztonságos élelmiszer-ellátás és nincs élhető nagyváros sem.

2025. Június 12. 14:21, csütörtök | Helyi

Fekete István Múzeum - a hónap műtárgya

Június hónap műtárgyának Keszthelyi Jenő (1944-2022) intarziaművész, vadász, szakíró Láng Rudolf „Sólyom” tanár, vadászíróról készített képét választotta a múzeum.

2025. Június 12. 09:11, csütörtök | Helyi

Már megvásárolható az idei zsenge, zamatos és édes naki cukorborsó

Vegyék, vigyék, egyék – amíg a készlet tart! Átvétel: Naki Önkormányzatnál. Rendelés, érdeklődés: 0674-585-003