Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 27. 07:16, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Politikai okokból gyilkolhattak meg egy csecsen férfit Berlinben

Politikai okokból gyilkolhattak meg egy csecsen férfit Berlinben

Politikai okokból gyilkolhattak meg egy csecsen származású, georgiai állampolgárságú férfit Berlinben a német főváros ügyészsége szerint - írta hétfőn hírportálján a Bild című lap.

A nyomozás során arra utaló jeleket tártak fel, hogy előre megtervezett bűncselekmény történt, amelynek "hátterében valószínűleg politikai motivációk húzódnak meg" - mondta Martin Steltner, a berlini ügyészség szóvivője.

Az eset pénteken történt Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban. A feltételezett elkövető kerékpárral közelítette meg áldozatát és két lövéssel végzett vele. Ez után a Spree folyó partján - a gyilkosság helyszínétől alig száz méterre - átöltözött, Glock márkájú fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott.

A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket. Fiatalok figyeltek fel rá, amint tárgyait a folyóba dobja. A tárgyakat rendőrségi búvárok találták meg.

A feltételezett elkövető néhány nappal korábban érkezett Berlinbe, és úgy tervezte, hogy még a hét végén elhagyja a várost. Szállásán nagyobb összegű készpénzt találtak.

A feltételezett elkövető 49 éves, orosz állampolgár, a Bild értesülése szerint Szibériából származik. Kihallgatása eredménytelen volt, csupán annyit közölt, hogy kapcsolatba kíván lépni az orosz nagykövetséggel.

Csecsen nemzetiségű áldozata 41 éves volt, a Bild által összegyűjtött adatok szerint harcolt hazájában Oroszország ellen, Georgiában pedig egy terrorelhárító katonai alakulat tagja volt.

Családja szerint többször próbálták meggyilkolni, 2009-ben méreggel, 2015-ben lőfegyverrel támadtak rá. A 2015-ös eset után családjával Németországba menekült. Menedékjog iránti kérelmét 2016-ban nyújtotta be. Két különböző személyazonosságot használt Németországban. A berlini rendőrség egy ideig közveszélyes iszlamistaként tartotta számon.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség egyik szóvivője elmondta, hogy figyelemmel követik a nyomozást és szoros kapcsolatban állnak a berlini hatóságokkal.

A Bild hozzátette: a szövetségi legfőbb ügyészségnek akkor kell átvennie az irányítást, ha a nyomozás során arra utaló adatokat is feltárnak, hogy a gyilkossághoz köze lehet valamilyen külföldi hírszerző szervezetnek.

Címkék: bécs, csecse, gyilkosság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése