Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 02. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kitanics Zsuzsanna/Dombóvári Rendőrkapitányság

Tönkretették Petőfit és odarondítottak a „művház” falára

Tönkretették Petőfit és odarondítottak a „művház” falára

Január 8-án a kora esti órákban érkezett lakossági bejelentés a Dombóvári Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy ismeretlen tettes megrongálta az újdombóvári körforgalomnál található Petőfi Sándor-mellszobrot.

A helyszínen a rendőrség megállapította, hogy az égetett kerámiából készült, a téli időjárás miatt becsomagolt alkotást az elkövető a talapzatról letörte, illetve magát a szobrot összetörte és a helyszínen hagyta.

A szobrot készítő művész az összetört alkotást megvizsgálta és megállapította, hogy az javíthatatlanul megsérült, helyreállítása lehetetlen. Az okozott kár 390 000 Ft.

Alapos és kitartó adatgyűjtés után a nyomozók végül eljutottak a két - az elkövetés idején még gyermekkorú - fiúhoz és egy fiatalkorú lány társukhoz. Elmondásuk szerint a fiúk csak ki akarták csomagolni a szobrot, nem akartak kárt tenni abban, azonban a nylon csomagolás rángatásának hatására a szobor a talapzatról letört és a földre esve darabokra tört.

Persze a diákok rögtön elszaladtak a helyszínről, mivel féltek attól, hogy tettükért bajba kerülhetnek. Az egyik fiú azonban összeszedte a bátorságát, és rövid idő múlva visszatért a szobor darabjaihoz. Egy töredéket a helyszínről elhozott és azt a lánynak adta - talán szerelmi zálogul. Ezt a nyomozók házkutatás során lefoglalták.

A rongálás bűntette akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, azonban a két fiú nem büntethető, mivel gyermekkorúak voltak az elkövetés időpontjában.

De nemcsak a szoborrongálás írható a két fiú számlájára, hanem a felújított dombóvári művelődési ház falára rajzok és sértő, neveket is tartalmazó kifejezések firkálása is. Ebben az ügyben március 13-án tett feljelentést az ügyvezető igazgató, a rongálással az általános iskolás diákok kb. 50 000 Ft-nyi kárt okoztak.

Egyiküket gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, mivel időközben betöltötte a 14. életévét, így a cselekmény elkövetésekor már fiatalkorú volt. Társát - aki még nincs 14 éves - tanúként hallgatták ki. Mindketten beismerő vallomást tettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.